Friday, July 16, 2010

FRAGMEN 35: DETIK DEBAR


FRAGMEN 35
DETIK DEBAR


Restoran Saba, Dataran Jelatek, Wangsa Maju


MOUSSA dan Ali sedang menikmati hidangan di restoran masakan Arab ini. Moussa yang kelaparan terus menjamah Lamb Kabsah, iaitu nasi berdaging kambing. Rupa hidangannya sama seperti nasi beriyani Johor yang mana kambingnya diselimuti nasi. Ali pula menjamah kebab ayam. Kedua-duanya meminum air Barbican, iaitu air berperisa nenas dan malt.

“Aku tak sangka, di Malaysia pun ada banyak restoran seperti di negara kita,” ujar Moussa seraya melingas ke arah restoran-restoran masakan Arab yang berhampiran.

Mungkin kerana lokasinya berhampiran dengan UIA, terdapat ramai warga Timur Tengah yang tinggal di kawasan ini. Kerana itu, kompleks perniagaan tiga tingkat ini dipenuhi dengan pelbagai restoran masakan Arab seperti Souk Beirut dan Al-andalus.

“Fokus, Moussa. Jangan bercakap hal-hal yang membuang waktu. Kalau kau nak jadi pelancong, kau boleh balik, Moussa,” jawab Ali sambil matanya terlekat di skrin TV Flatscreen yang tergantung di hujung restoran. “Kita bukannya datang ke mari nak makan, makan. Kita ada tugas!”

Moussa mencebir. Kecil hati dengan kata-kata temannya itu. Namun setelah beberapa ketika termenung, Moussa faham Ali benar-benar tidak mahu fikirannya menerawang jauh. Teguran Ali membuatkan fikirannya tertumpu kembali terhadap misinya datang ke negara ini.

Lantas layar mindanya terus menayangkan imej-imej dirinya yang menjalani latihan di sebuah kawasan tersembunyi berhampiran dengan Empangan Karaj, di Iran. Di kawasan padang pasir yang berbatu, Moussa diajar menembak menggunakan senapang sambil berlari, memetik pistol tanpa henti hingga kehabisan peluru dan melontar bom ke arah kawasan berkepung yang dibentuk seperti rumah.

Selain daripada latihan fizikal, Moussa turut dilatih berkomunikasi menggunakan telefon, komputer, menggunakan biasan cahaya yang dipantul daripada cermin dan juga bahasa isyarat. Selebihnya, Moussa digalakkan melaksanakan solat sunat dan berzikir di segenap waktu. Komunikasi secara getaran rasa juga dipelajarinya.

Fonsel Ali bergetar. Perlahan-lahan lelaki itu mencapainya. Sebaik sahaja dia terpandang nombor yang terpapar di skrin fonselnya, dia segera mematikannya dengan jari telunjuk.

“Dah tiba,” ujar Ali selamba.

Tanpa berkata apa-apa lagi dia menapak meninggalkan Moussa yang masih menjamu selera. Melihatkan itu, Moussa mengeluh dan menggeleng. Ali memang sengaja menderanya. Makan sedap tanpa rasa nikmat pun adalah satu latihan yang dilaluinya.

Ali turut bingkas bangun. Minuman Barbicannya dicapai. Sambil berjalan, dia menonggang minumannya. Seketika kemudian, dia berlari anak mengejar Ali yang sudahpun sampai ke aras B1.

Dalam pada itu, fikirannya terus tertanya-tanya, apa yang ‘sudah tiba’, seperti yang dinyatakan oleh Ali.

The Grand Suite, Prominent Hotel

JOHN Martinez masih memegang fonselnya ketika melangkah keluar dari bilik mandi. Dengan selamba, dia hanya memegang tuala yang melilit tubuhnya. Tidak mempedulikan pembantu peribadinya yang baharu sahaja meletak sepasang pakaiannya di atas katil.

Lelaki separuh usia itu segera beredar. Dia tidak mahu mengganggu Tuan Presidennya apabila lelaki itu berbual sambil berbisik-bisik. Dia pernah diherdik John ketika berada berhampiran. John menuduhnya mencuri dengar. Padahal, dia tidak berniat pun untuk ambil tahu apa yang diperbualkan oleh Tuan Presidennya.

“Aku ada jamuan makan malam dengan Perdana Menteri Malaysia. Bila engkau nak sampai? Lama sangat aku menunggu kau! Datanglah cepat. Bilik di sebelah bilik aku memang sudah disediakan untuk kau. Datanglah, Jack. Datanglah, ya?”

John mengeluh dalam. Lega hatinya apabila orang yang dinanti-nantinya akan datang juga untuk menemuinya pada malam ini. Tidurnya pada malam ini akan lena…

“John…” David Doron muncul di ambang pintu. “Makan malam, jam 8.00.”
“Ya, ya. Aku sedang bersiap ni.”
“Dunia masih marah. Rakyat Malaysia masih marah. Jangan lupa pujuk PM Malaysia mengenai insiden di Selat Melaka,” David mengingatkan di antara agenda perbincangan.

“Ya, ya. Aku tahulah!”

Seri Perdana, Putrajaya

SEPERTI biasa, konvoi Tuan Presiden diiringi dengan beberapa buah kereta yang didahului dengan empat buah motorsikal polis trafik dan diapit dua buah motorsikal anggota Unit Tindakan Khas. John tersenyum bila terpandang teman lamanya sudah tercegat menanti di ambang pintu.

“Helo, apa khabar?” John menyapa seraya menghulur tangannya.
“Khabar baik, John. Long time, no see. Come right in, my friend!” jawab PM sambil menjabat tangannya.

David Doron dan Ed Arden hanya memerhati. Kedua-dua pemimpin ini berkawan ketika sama-sama menuntut di University of Cambridge, United Kingdom dalam jurusan Kejuruteraan Kimia. Hubungan mereka terputus setelah tamat belajar, sehinggalah mereka menjadi pemimpin di negara masing-masing.

Kepentingan perniagaan Amerika-Malaysia, peranan Malaysia dalam OIC, NAM, dan ASEAN serta pendirian vokal Malaysia terhadap isu-isu keamanan dan isu-isu alam sekitar membuatkan mereka sering berhubung. World Islamic Economic Forum memberi peluang bagi John Martinez untuk menemui teman lamanya di Malaysia.

“Apa yang kau dah buat dengan ilmu yang kau pelajari? Kau nak buat loji uranium di Malaysia?” John bergurau.
“Kalau aku nak buat loji uranium, orang pertama yang akan aku pinta nasihat, mestilah kau, John! Kau memang pakar membakar makmal!”

“Ha, ha, ha!” Kedua-duanya tertawa serentak kerana teringatkan insiden bagaimana John tersilap mengalirkan suhu eletrik ke atas wayar plasma hingga slapper detonator, menghasilkan letupan kecil di dalam makmal. Kejadian itu mengakibatkan seluruh blok makmal sains mengalami putus bekalan elektrik dan peperiksaan semester ditangguhkan.

“Apa yang kita nak bincangkan ketika makan?” tanya PM.
John sempat menjeling ke arah David Doron. Lelaki itu mengangkat keningnya sebagai isyarat agar John tidak melupai mengenai insiden di Selat Melaka. Kes itu amat penting untuk meredakan kemarahan rakyat Malaysia terhadap Amerika. John hanya tersenyum kembing bila melihat wajah suspens David.

“Apa lagi yang kita nak cakapkan melainkan kesedapan makanan Malaysia!” jawab John. "Aku suka roti canai dan nasi lemak!"
"Oh, kalau kau suka hidangan itu, esok kau datang bersarapan di sini aje," jawab PM.
David Doron jelas kecewa dengan reaksi Tuan Presidennya yang degil tidak mahu mendengar nasihatnya.


Bersambung di minggu hadapan, insya-ALLAH...

2 comments:

akimsensei July 21, 2010 at 12:56 PM  

Nampak gayanya, seperti ada konflik antara David Doron dan PM beliau, En.Norden?

eyman hykal July 22, 2010 at 1:32 AM  

Akim,
Ya, betul tu. David org Gluke Chayim. Tapi siapakah Jack yang selalu calling-calling dengan John Martinez?

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP