Friday, September 25, 2009

FRAGMEN 13: DETIK DEBAR

FROM ME TO YOU: Saya menulis menggunakan lateral plotting ~ tiga plot yang bergerak seiring sebelum ia dicantum menjadi sebuah cerita. Untuk mudah difahami, saya namakan setiap plot sebagai jalur.

KISAH SETAKAT INI:
Jalur 1: FARIZ ZAFAR dan Normala Mustakim, ejen-ejen perisik Biro Risikan Negara (BISIK) ditugaskan ke selatan Thailand, menyamar sebagai penyeludup manusia. Mereka telah diserang oleh kumpulan penjahat. Normalaterkorban dan Fariz ditangkap dam disiksa.

Jalur 2: Tindakan, Jennifer Miles seorang wartawan TV Amerika, menggunakan dua orang kanak-kanak yang sedang nazak sebagai prop untuk liputan beritanya telah mendapat kecaman bila stesen TV Al-Kiraat menghebahkannya. Akibatnya demonstrasi mengutuk Jennifer dan Amerika terjadi di mana-mana hingga pihak media memaksa Presiden Amerika membuat kenyataan. Pada sidang akhbar itu, Tuan Presiden terkejut bila Jennifer Miles muncul...



Foto: blogs.chron.com


FRAGMEN 13
DETIK DEBAR

Media Centre, West Wing, White House, Amerika Syarikat

WAJAH John Martinez berubah-ubah di antara ingin tersenyum atau mempamerkan wajah yang serius. Bila dia mengukir senyuman, senyumannya tidak menjadi. Bila dia berwajah serius, ketegangan wajahnya membuatkan dia mengendur kerana tidak mahu dilihat sebagai orang yang bongkak. Dia tahu, pada saat ini lensa-lensa kamera merakam setiap gerak urat di wajahnya. Malah, titis peluh bimbang yang keluar dari liang romanya pasti akan dapat dirakam kamera dan kemudiannya ditonton oleh semua manusia di dunia ini.

“Well… welcome home, young lady…” Walaupun teragak-agak, John sempat memberi ucap selamat.
“Bolehkah saya lahirkan pandangan saya, Tuan Presiden?” tanya Jennifer.
“Sudah tentu… Silakan!” jawab John seraya mendepangkan kedua-dua tangannya.
“Saya percaya, tuan membiarkan isu Jennifer Miles berlarutan kerana tuan mahukan namanya dilupakan! Bukan begitu?”

Dakwaan itu membuatkan mata John Martinez mencerlang ke arahnya. David Doron mula melangkah menuruni pentas untuk menghalang Jennifer terus mempersoalkan presidennya. Namun, John segera menahan sambil mengisyaratkan agar Jennifer diberi peluang untuk bercakap.

“Ya… oleh kerana saya adalah jurucakap kebebasan dan keadilan khususnya untuk rakyat Palestin, maka bila dunia mencemuh saya, Amerika yang juga menyanjung kebebasan dan keadilan hanya menutup mulutnya kerana mahu Jennifer Miles dilupakan.

Kerajaan tuan mengharapkan nama Jennifer Miles tenggelam dan membawa bersama nilai-nilai kebebasan dan keadilannya! Kemudian, mudahlah kerajaan tuan terus memberi sokongan kepada Israel yang saban hari menceroboh wilayah Palestin!”
“Bukan begitu, Jennifer. Awak salah faham. Sebenarnya saya menyukai cara awak melapor berita. Malah saya adalah salah seorang peminat setia awak,” John cuba memujuk dengan merendahkan suaranya.

“Terima kasih kerana secara peribadi, tuan meminati saya. Namun sebagai Tuan Presiden negara Amerika, tuan punyai banyak sekali janji-janji dengan pihak Israel dan golongan Yahudi. Ia adalah rahsia terbuka yang diketahui oleh dunia. Kerana komitmen terhadap Yahudi, tuan sanggup menghalang saya daripada terus membuat laporan-laporan dari bumi Palestin! Dan…”
“Apa yang awak maksudkan? Awak jangan bermain kata dengan saya!” pintas John Martinez.

Suara John mula meninggi. Malah wajahnya sudah memerah menahan amarah. Mereka yang berada di dalam bilik berita ini turut ditiup dengan rasa suspens. Sekejap mereka memandang ke arah John. Seketika kemudian ke arah Jennifer pula.
“Tuan telah menghalang kebebasan saya, kerjaya saya, malah hubungan saya dengan keluarga apabila tuan masuk campur dengan urusan World Live Line!”
“Ha, ha. Sungguh pandai awak berlawak, Jennifer! Saya tak akan lakukan sampai begitu!” John menyanggah.

“Sebenarnya, tuan yang menyuruh CEO WLL memanggil saya pulang dan berhenti daripada menjadi wartawan perang!”
“Apa buktinya?” John kelihatan berang.
“Habis tu, bagaimana saya boleh berada di sini dan berdepan dengan Tuan Presiden sekarang sedangkan sepatutnya saya berada di bumi Palestin? Tindakan tuan mencampuri urusan tempat saya bekerja adalah cara tuan menutup mulut saya dan membutakan dunia daripada segala maklumat mengenai Palestin! Inikah kebebasan media yang tuan maksudkan?”

“Awak tahu tak dengan siapa yang awak bercakap ni? Awak tak patut bercakap begitu di depan saya. Awak… awak…”
John kehilangan kata-kata. David Doron yang sejak tadi ternanti-nanti untuk bertindak terus mengisyaratkan agar para pengawal peribadi Presiden mendekati Jennifer. Kemudian, dia sendiri memaut bahu John untuk meninggalkan bilik ini.

“Jangan sentuh saya! Awak hendak ke adegan ini terpapar ke seluruh dunia?” pekik Jennifer sambil meronta-ronta bila bahunya diregang oleh para pengawal peribadi Presiden.
“Stop it! Leave her alone!” sanggah salah seorang wartawan wanita.
“Yeah! That is not the way to treat a lady!” desak seorang lagi rakan sejawat Jennifer.
Beberapa orang wartawan terus meluru dan cuba melepaskan pegangan para pengawal peribadi terhadap Jennifer. Berlakulah tolak menolak dan tarik menarik. Namun, para pengawal peribadi hanya mengikut arahan. Seperti robot yang tiada kata-kata, mereka mengheret Jennifer yang terjerit-jerit nyaring. Meninggalkan para petugas media yang terpinga-pinga.

Seketika sahaja David Doron muncul kembali ke rostrum. Sambil mengulas senyuman, dia mengangkat kedua-dua tangannya meminta perhatian para petugas media.
“My dear friends... bersabarlah. Kami tidak melakukan apa-apa terhadap dia. Malah, kami hanya ingin mengajaknya minum kopi bersama Tuan Presiden. Janganlah bimbang.
Bagaimana pun, anda bebas untuk memutuskan sama ada untuk menyiarkan episod tadi di stesen TV, radio mahupun akhbar anda. Tapi saya pohon teman-teman sekalian mempertimbangkannya atas nama negara Amerika yang tercinta dan imej Presiden kita semua.
Janganlah hal-hal peribadi menjadi agenda nasional. Saya dengan ini menutup sidang akhbar ini. Err… jangan lupa untuk menyampaikan ucapan selamat saya kepada ketua-ketua anda yang sentiasa menunggu liputan berita yang tepat, telus tetapi bertanggungjawab daripada anda,” ucap David dengan penuh diplomasi tetapi mengandungi unsur amaran.

“What the **** are you talking about? Do you understand what I mean? Do you understand, huh?” cemuh seorang wartawan berkulit hitam. Wajahnya yang gelap menyerlahkan barisan giginya yang memutih bila dia menyeringai.
“Are you trying to talk us out of this shit? Let me tell you, this! We know exactly what can we do! You don’t have to tell us, my ***” celah seorang lagi petugas dengan wajah yang merah padam.

Bilik itu mula hingar bingar dengan cemuhan para wartawan terhadap David Doron. Lelaki itu hanya terdiam sambil mengetap bibirnya menahan geram. Dia berdiri seperti patung sambil menerima sahaja kutukan para wartawan terhadapnya. Sesekali dia tersenyum seolah-olah menerima segala kritikan walaupun pada hakikatnya semua kata-kata itu hanya melintas dari telinga kanan ke telinga kirinya!
Kerana itu, sebaik sahaja kesemua petugas media sudah beredar, dengan segera dia mendail seseorang...

“Steve... engkau nampak tak, apa yang berlaku melalui CCTV?” katanya seraya memandang ke arah kamera CCTV di sudut bilik itu. “Sekarang, buatlah apa yang kau patut buat!”
Dengan kata-kata itu David melangkah ke luar bilik media itu dengan gaya jalan orang yang bongkak.
Bersambung pada 3.10.09, insya-ALLAH...

2 comments:

akimsensei October 2, 2009 at 5:54 PM  

cctv? hmm.. apa kaitannya ye.. takkan diorg nak sebarkan video milles dgn mr president tu kot.. oh xmgkin.. xkan la doron ada komplot nk jatuhkan martinez.. lalala.. hari ni dah 3/10 en nordin..

eyman hykal October 3, 2009 at 3:50 PM  

Akim... bagus juga idea video CCTV tu! Tak terfikir pulak. Doron tu Yahudi. Dalam bahasa Yahudi, David tu Daud, atau nama seorang raja di dalam kitab Injil atau nama hero yang menumpaskan Goliath. Doron bermaksud anugerah.

David Doron boleh diertikan sebagai anugerah seorang hero. Tapi ramai orang yang bernama baik tapi jahat.

Oh, ya. Dah 3.10, ya? Isy, isy, isy. Ni mabuk lemang punya hal lah ni sampai terlupa nak apdet! Soghi!
Insya-ALLAH satgi saya buat N3 baru. :)

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP