Tuesday, September 7, 2010

FRAGMEN 40


FRAGMEN 40
DETIK DEBAR

Biro Risikan Negara, Putrajaya

SETELAH mematikan enjin kereta di parkir, Tuan Aziz menguap. Matanya mula terasa berat. Mungkin kerana keletihan. Mungkin juga kerana terlebih makan ketika jamuan tadi. Sebaik sahaja dia melangkah keluar, fonselnya bergetar. Apa yang terpapar di skrin fonselnya membuat matanya menjadi segar kembali. Lalu dia berlari ke lif.

“Kita dah jumpa sarang mereka, Tuan!” kata Suren, Ketua Pegawai Penyelidik, sebaik sahaja Tuan Aziz muncul di Bilik Gerakan.

Mereka yang berada di Bilik Gerakan kesemuanya menoleh ke arah Suren. Masing-masing kaget dengan kemunculan Tuan Aziz secara tiba-tiba itu. Yang berada hampir dengan Tuan Aziz terus berdiri sebagai tanda hormat. Tuan Aziz hanya mengangguk sedikit kepada mereka sebagai tanda membalas hormat. Kemudian dia berdiri terpaku memandang ke skrin layar lebar di depannya. Memandang tayangan-tayangan video pendek yang dihantar oleh ejen-ejen BISIK dari lokasi masing-masing.

Video menayangkan pergerakan kenderaan pacuan empat roda yang membawa Moussa, Ali dan Omar yang ditangkap oleh beberapa kamera CCTV yang terpasang di merata sudut Putrajaya. Imej-imej bertukar ganti bagai montaj iklan.

Dan akhirnya tayangan video diambil dari dalam kenderaan terpapar, menandakan pacuan empat roda itu berjaya diekori oleh ejen BISIK dari Putrajaya hingga ke Kota Damansara. Paparan selanjutnya menunjukkan ketiga-tiga lelaki itu memasuki sebuah apartmen. Tayangan berakhir di situ.

“Itu aje? Visual sahaja? Audionya mana?” soal Tuan Aziz dengan wajah yang berkerut.
“Ejen-ejen kita sudah memasang kamera di dalam kenderaan mereka…” jawab Suren dengan pantas.

Dia faham, Tuan Aziz mahu segala maklumat sampai ke pengetahuannya secepat mungkin. Dia mula berjalan ke hulu ke hilir Bilik Operasi, memanifestasikan rasa kurang puas hati dengan sedikit maklumat yang diperoleh. Gelagatnya menggusarkan semua petugas yang berada di bilik itu.

“Ada skuad yang sedang memasang alat curi dengar di pintu apartmen… tapi perbualan tidak dapat dirakam dengan jelas. Mungkin mereka berada jauh daripada pintu hadapan. Tetapi Unit Siber kita sudah sampai ke lokasi. Angka protokol internet telah dikenalpasti dan gelombang frekuensi audio telah terpasang. Sehingga saat ini, kita belum lagi memintas isyarat komunikasi mereka sama ada melalui internet mahupun telefon. Menandakan yang mereka masih belum menggunakan peralatan itu.”

“Mana imej mereka?” tanya Tuan Aziz. “Fariz kata, lelaki itu Pak Arab Palestin!”
“Kita dah pasang kamera di tembok bertentangan dengan pintu bilik mereka. Dalam lif pun ada kamera. Saya akan hantar imej-imej mereka pada bos bila kita perolehinya esok pagi.”
“Hmm…” Tuan Aziz terangguk-angguk.

Perlahan-lahan dia melangkah menuju ke pintu. Sambil berjalan, dia memperbetul dan membutangkan kotnya. Udara di Bilik Gerakan ini sungguh dingin. Tanpa menoleh, dia mengangkat tangannya tinggi, tinggi dan menegakkan ibu jarinya menunjukkan syarat ‘bagus ~ tanda dia berpuas hati dengan apa yang diperolehi setakat ini.’ Suren tersengih kerana mendapat pujian dari bosnya, meskipun lelaki itu tidak memujinya secara berdepan. Petugas-petugas yang lain turut tersenyum-senyum lega kerana Tuan Aziz tidak naik angin pada malam ini.

KETIKA menanti lif, Tuan Aziz menerima panggilan. Dahinya berkerut kerana memperoleh panggilan daripada nombor yang tidak kenalinya.

“Helo…”
“Helo… siapa ni?” sapa Tuan Aziz.
“Tuan Aziz… awak ada di pejabat?”
Tuan Aziz mengenali suara si pemanggil. “Ed Arden? Ya… mengapa?”
“Saya nak tunjukkan sesuatu kepada awak.”

TANPA berkata-apa-apa, Ed Arden menghulurkan thumbdrivenya. Tuan Aziz mengerti apa yang dimaksudkan. Sebaik sahaja fail dibuka, Tuan Aziz memancarkan imej di skrin komputernya ke layar di dinding. Memaparkan imej sebuah kapal yang diambil daripada angkasa.

“Itu imej kapal Iran Al-Bahr… yang kami ambil melalui satelit,” ujar Ed Arden.
Slaid bertukar satu demi satu dan Ed Arden pun memberi taklimat.
“Imej slaid berikutnya sudah dibesarkan. Lihat imej seseorang terjun dan berenang setelah bot komando kami membedil al-Bahr… dan dia terdampar di pantai Pulau Lalang… seorang lelaki muncul… dan mereka menaiki bot pendatang haram ke pantai Lenggong, Perak.”

Slaid tamat. Pancaran ke skrin pun dipadam. Tuan Aziz dan Ed Arden saling berpandangan. Namun minda masing-masing sedang bekerja membuat telahan-telahan apa yang ditayangkan sebentar tadi.

“Al-Bahr pernah diusir kerana dipercayai cuba mengintip kapal perang kami di Teluk Parsi…” ujar Ed Arden. “Itulah sebab mengapa kami mengusirnya bila ia cuba mengintip kapal kami di Selat Melaka pula.

“Rakaman pergerakan seorang anak kapal yang berenang ke Pulau Lalang dan kemudiannya menyeludup ke Malaysia menimbulkan tanda tanya pihak keselamatan Amerika. Yang pasti, tetamu itu tidak berniat baik. Lebih-lebih lagi ketika Presiden kami ada di tanahair tuan.”

“Saya setuju sangat dengan ada yang awak katakan, Mr. Arden. Sekarang saya akan kongsi dengan awak maklumat yang saya ada…”

Tuan Aziz menekan-nekan papan kekunci komputernya. Dia mencapai dan membuka pelayan di Bilik Gerakan. Kemudian menyusurkan cursor untuk mencari fail berkaitan dengan insiden Jennifer Miles diserang di Putrajaya. Seketika sahaja tayangan di skrin pun terpapar. Ed Arden meneliti rakaman dari awal sehingga tamat.

“Kita sudah memperoleh dua maklumat yang mungkin penting,” kata Ed Arden.
“Saya setuju. Naluri saya mengatakan maklumat kita ada kaitan di antara satu sama lain. Cuma kita belum dapat gabungkan maklumat itu menjadi hipotesis. Mungkin esok kita mendapat jawapannya,” ulas Tuan Aziz dengan panjang lebar.

“Apa maksud Tuan?”
“Esok, kita akan peroleh imej wajah-wajah mereka yang kita bayangi. Dari situ, mungkin awak boleh bantu kami mengenal pasti siapa mereka,” kata Tuan Aziz.
“Itu sudah pasti. Kami punyai data terperinci mereka, dari kumpulan mana, negara mana serta rangkaian mereka. Maklumat kami lengkap seperti katalog buku di Amazon!” jawab Ed Arden.

Bersambung lagi, insya-ALLAH...

2 comments:

akimsensei September 15, 2010 at 6:42 AM  

wow, secret service & bisik dah mula beraksi.. best2.. lagi en.norden, nak lagi dan lagi.. ;)

eyman hykal September 15, 2010 at 8:37 AM  

Sabor, Akim... sabo... :)

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP